f SAH NIK AZIZ JADI ARTIS: PAKAI DIALOG FILEM ~ Ikrar Pemuda

Sunday, March 18, 2012

SAH NIK AZIZ JADI ARTIS: PAKAI DIALOG FILEM

Cuba tonton babak dalam filem Seniman Bujang Lapok ni..


Salah satu dialognya ialah, "bilik ni bukan bapak kau yang bayar sewa"

Itu dialog filem..memaparkan segelintir masyarakat..dan apabila perkataan yang melibatkan ibu dan ayah kita..tentu orang yang dengar marah..tak kiralah orang itu bersalah atau tidak, perkataan yang melibatkan ibu dan ayah tak harus digunakan kerana ia bakal mengakibatkan persengketaan jadi lebih buruk..

Cuba baca kenyataan seorang ARTIS baru tapi dah lama jadi ULAMA ni..cakap..Itulah statement dari seorang yang digelar Mursyidul Am dan Tok Guru..tak lain tak bukan..Nik Aziz Nik Mat..

Filem adalah fiksyen atau cereka...ia dicipta oleh penulis skrip, di arahkan oleh pengarah dan ianya bukan bahan yang harus jadi ikutan..Nik Aziz pula adalah seorang yang dikatakan ALIM ULAMA BUKAN ARTIS, seorang yang dikatakan agamawan dan macam-macam lagi...tapi dengan kenyataan sedemikian..layakkah dia menjadi guru kepada kita mahupun anak-anak kita? Layakkah dia ingin memimpin perjuangan Islam? 

Kalau ada anak-anak kita bergaduh dan sebut "mak bapak"...mereka boleh kata.."alah...Tuan Guru Nik Aziz pon cakap mak bapak!!" 

Korang nak jawab apa?Tepuk dada tanya iman..

1 comment:

  1. Sebut mak bapak kira tak apa lagi. Ni asyik dok lelong mak punya p*** tu apa hal. Kesian mak...

    ReplyDelete